Yupyork Kft.  |  Üzlet: 6724 Szeged, Csongrádi sgt. 22.  |  Tel/Fax: +36 62 409 299  |  Mobil: +36 30 349 3931  |  E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
BejelentkezésDACẶ AVEŢI INTERBẶRI, SAU VẶ PUTEM AJUTA, VẶ STẶM LA DISPOZIŢIE ÎN LIMBA ROMẶNẶ PE TELEFONUL: +36 30 228 2220
Hiba
  • Hiba történt a forrásadatok betöltésekor.

Átmeneti fűtésnek villanybojleres fűtést?

Kérdés:

Valószínűleg egy egyedi problémában szeretném „segítségüket” kérni: Az elejéről kezdem, a könnyebb érthetőség kedvéért. 46m2-es, belvárosi lakásomban teljes felújítást kezdtünk el az idén. A felújítás érinti, érintette a teljes víz-, gáz- és fűtésrendszert is. A kivitelezés elkezdésénél leszereltettem a gázórát (nagy hiba volt!!!) is. Második hónapja próbáljuk átadatni az új gázrendszert (természetesen gázterv alapján) és az osztott rendszerű füstgáz elvezetést is. Teljesen „üzemképesen” várja a beüzemelést 3db radiátor (ez erre a télre értendő, hiszen jövő télen már elkészül a falfűtés-hűtés rendszer is), a hozzá vásárolt kondenzációs kazán, osztó-gyűjtő thermo-elektromos motorokkal, körönkénti vezérlés, stb. Ha jól gondolom, ezzel még „el leszünk” egy darabig, de a hideg már megérkezett…

Egy „átmeneti” fűtésen gondolkodom. Hallottam egy „suffni-tuning” megoldásról, ami a villanybojleres fűtés. Vezérelt árammal működtetném a 100literes bojlert, egy szobatermosztát vezérelné a keringető-szivattyút. Ha megtörténik a gázra átállás, akkor sem szeretném kiiktatni a bojlert, hiszen egy fűtési, de főleg hűtési puffernek megfelelő lenne.

Természetesen nem áldását kérem elképzeléseim megvalósításához, csak valami „sántítós érzésem” van ezzel az egésszel kapcsolatban. Ön (Önök) szerint ez egy életképes elképzelés a részemről, ha igen, milyen buktatókra kell figyelnem és ha halott ötlet, miért?

 

Válasz:

Az biztos, hogy "szakmailag" nem épp a legszebb megoldás az Ön által felvázolt villanybojleres fűtés, még ha csak ideiglenes is :) azonban működhet, illetve működik is a dolog :) ( konkrétan : kényszer helyzetben mi is alkalmaztunk már ilyet, és még ma is működik a rendszer ) azonban legyen vele tisztába: a villanybojlereket nem fűtésre tervezték! Nagyon jó szigetelésnek ( illetve kevés hőveszteségének ) kell lennie az épületnek ahhoz, hogy egy ilyen bojler biztosítsa a fűtést ! ( gyanítom, hogy kevés lesz, illetve jó az esély rá, hogy tetemes villanyszámla keletkezik ) gondolom azt már ellenőrizte, hogy a villanyhálózata bírni fogja e ezt az elektromos terhelést?

Amire még figyelni kell: mivel itt nem csak a bojlerben lévő víztömeg melegszik fel, hanem jóval nagyobb ( a csővezetékben és a radiátorokban lévő víz is ) ezért feltétlen gondoskodni kell tágulási tartály beillesztéséről a rendszerbe ( legalább 18-25 literes tágulási tartály ), a biztonsági szelepet már meg sem említem, mert annak alapból kell lennie a villanybojleren!

Ami a későbbi pufferként való alkalmazást illeti: a rendszer ismerete nélkül nem igazán tudok véleményt alkotni, nekem inkább ez a része "sántít" a dolognak! :)

Tisztelettel: Péli Csaba

Egyenlőre ennyi, „ízelítőnek” szerintem elég is, ebből már fogalmat tudtok alkotni magatoknak, hogy miről is beszéltem :D

            

Hírek Szegeden, Csongrád megyében